Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

Agnieszka
Obiad
21.09.2015 14:32
Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

SKŁADNIKI:

ZUPA

bulion warzywny 2 l

szpinak świeży 500 g

ziemniaki 4 duże

serek topiony 100 g

sól pieprz czosnek i majeranek do smaku

PULPETY

mięso mielone drobiowe 250 g

bułka 1 szt

sól pieprz

jajko 1 szt

DODATKOWO

boczek

śmietana- opcjonalnie

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania zupy użyłam domowego bulionu warzywnego. Z bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać mięso mielone drobiowe, jajko, sól, pieprz, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello. Wkładać na gotujący się bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony szpinak i pulpety. Doprawić do smaku solą, pieprze, czosnkiem oraz odrobiną majeranku. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać boczkiem. Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną