- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
SKŁADNIKI:
ZUPA
bulion warzywny 2 l
szpinak świeży 500 g
ziemniaki 4 duże
serek topiony 100 g
sól pieprz czosnek i majeranek do smaku
PULPETY
mięso mielone drobiowe 250 g
bułka 1 szt
sól pieprz
jajko 1 szt
DODATKOWO
boczek
śmietana- opcjonalnie
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania zupy użyłam domowego bulionu warzywnego. Z bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać mięso mielone drobiowe, jajko, sól, pieprz, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello. Wkładać na gotujący się bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony szpinak i pulpety. Doprawić do smaku solą, pieprze, czosnkiem oraz odrobiną majeranku. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać boczkiem. Smacznego :)