Składniki
ok. 20 dag makaronu duże muszle
0,5 cukinii z miękką skórką
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju
0,5 litra passaty (polecam firmową KLIK)
puszka pomidorów krojonych
sól
świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
suszona bazylia
cukier
15 dag mozzarelli w zalewie
tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis
Warzywa umyć, osuszyć.
Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, z obu stron oprószyć solą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Cukinię pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.
Dodać cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.
Sos doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem.
Gotować na wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).
Do każdej muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.
Na wierzchu ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos.
Mozzarellę osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.
Do każdej muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli.
Całość posypać bazylią.
Zapiekać około 30 minut.