Muszle zapiekane w sosie warzywnym

Ewelina
Zapiekanki
21.09.2015 14:32
Muszle zapiekane w sosie warzywnym

Składniki

ok. 20 dag makaronu duże muszle

0,5 cukinii z miękką skórką

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

3 łyżki oleju

0,5 litra passaty (polecam firmową KLIK)

puszka pomidorów krojonych

sól

świeżo mielony pieprz

zioła prowansalskie

suszona bazylia

cukier

15 dag mozzarelli w zalewie

tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

Warzywa umyć, osuszyć.

Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, z obu stron oprószyć solą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Cukinię pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.

Dodać cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.

Sos doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem.

Gotować na wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje.

Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).

Do każdej muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.

Na wierzchu ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos.

Mozzarellę osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.

Do każdej muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli.

Całość posypać bazylią.

Zapiekać około 30 minut.