Przepis
Składniki :
2 cebule, 4-5 ząbków czosnku
1 litr rosołu
szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle
olej do smażenia
ewentualnie śmietana i cytryna
Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty,
sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku.
Przygotowanie :
Obraną cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy wszystko na oleju do "zeszklenia" cebuli
Zamrożony szpinak "1000 Listków" Bonduelle przesmażamy na oleju i po rozmrożeniu przekładamy do garnka z rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min.
Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny
Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego !
Zupę można zrobić oczywiście z połowy porcji. Kto lubi zupę-krem to wystarczy ją zmiksować :)