Zupa szpinakowa

Ewelina
Zupy
19.01.2015 15:02
Zupa szpinakowa

Przepis

Składniki :

2 cebule, 4-5 ząbków czosnku

1 litr rosołu

szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle

olej do smażenia

ewentualnie śmietana i cytryna

Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty,

sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku.

Przygotowanie :

Obraną cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy wszystko na oleju do "zeszklenia" cebuli

Zamrożony szpinak "1000 Listków" Bonduelle przesmażamy na oleju i po rozmrożeniu przekładamy do garnka z rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min.

Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny

Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.

Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego !

Zupę można zrobić oczywiście z połowy porcji. Kto lubi zupę-krem to wystarczy ją zmiksować :)