Zupa krem ze szpinaku, z bazylią i koperkiem

Szara
Zupy
04.09.2014 9:32
Zupa krem ze szpinaku, z bazylią i koperkiem

Przepis

Pyszna, mocno zielona, gęsta i kremowa zupa. Warto ją przyrządzić, póki jeszcze na targu można znaleźć duże i tanie pęczki świeżego szpinaku. Do jej podania warto również zaopatrzyć się w kubeczek jogurtu sojowego, który nadaje jej wyjątkowej kremowości i świetnie przełamuje jej smak.

Cream of spinach soup2

Warto również dodać, że szklanka zblanszowanego szpinaku dostarcza 35,7 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego wchłanianie jest zwiększone przy obecności witaminy C. W tej zupie sok z cytryny doskonale spełnia to zadanie.

Cream of spinach soup2

Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.

SKŁADNIKI (4 duże porcje):

bardzo duży pęczek świeżego szpinaku (ok. 700g), lub 2 paczki "szpinak baby"

3 średnie ziemniaki

2 średnie cebule

5 ząbków czosnku

1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku

8 listków świeżej bazylii

1/2 szklanki (120ml) niesłodzonego mleka roślinnego* (migdałowego,sojowego,ryżowego,owsianego)

2-3 łyżki syropu z agawy

świeży sok z 1 małej cytryny

6 szklanek bulionu warzywnego (ok. 1400ml)

sól, pieprz do smaku

1 kubeczek (ok. 100ml) jogurtu sojowego naturalnego (dodanego bezpośrednio przed podaniem)

dodatki, które pasują do przybrania zupy (ale nie są konieczne): świeży posiekany koperek, rzodkiewka, zmiksowane jabłko, podprażone pestki dyni lub świeże pestki granatu

* użyłam domowego mleka owsianego, przepis tu, w wersji bezglutenowej użyjcie innego

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak porozdzielaj, odetnij kilka centymetrów dolnej części łodyżek i dokładnie umyj. Przełóż na sito i odstaw do obsuszenia.

Ziemniaki obierz i pokroj w kostkę, cebulę obierz i posiekaj, obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę (użyj mniej jeśli za nim nie przepadasz).

Do dużego garnka wlej bulion, dorzuć pokrojone ziemniaki, cebulę, wyciśnięty czosnek oraz sól. Zagotuj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).

Następnie (w kilku partiach jeśli trzeba) przełóż zupę do kielicha blendera wraz ze szpinakiem, bazylią i koperkiem (dodawaj je stopniowo) i zmiksuj na gładko.

Przelej zmiksowaną zupę spowrotem do garnka i dodaj mleko, syrop z agawy i sok z 1/2 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzej zupę. Dodaj sól,pieprz i więcej soku z cytryny, jeśli trzeba. Przelej do miseczek, do każdej z nich dodaj odrobinę jogurtu sojowego.

Smacznego ☺