- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 5 surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- smalec do smażenia
- śmietanę 12% lub jogurt grecki do dekoracji
- szczyptę cukru
Przepis
1. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki ścieramy na tarce, która posiada oczka do miażdżenia. Jest to ta strona tarki, która jest najbardziej niebezpieczna dla naszych palców, podczas mycia i czyszczenia tarki. Wypukłe, małe, żelazne dziurki, stojące na sztorc!
2. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji.
3. Plince najlepiej wychodzą smażone na rozgrzanym, domowym smalcu, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.
4. Na tak przygotowane placki nakładamy kleks śmietany lub jogurtu greckiego i posypujemy szczyptą cukru.
Wskazówka: bardzo ważne jest, aby ziemniaki były jak najbardziej osuszone, ponieważ dodatkowa woda z mokrych ziemniaków sprawi, że placki nie będą miały zwartej konsystencji.
SMACZNEGO! :)