Plince czyli placki ziemniaczane

Bez Cebuli
Obiad
16.09.2015 21:37
Plince czyli placki ziemniaczane
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 5 surowych ziemniaków

- 1 jajko

- 4 czubate łyżki mąki pszennej

- pół łyżeczki soli

- smalec do smażenia

- śmietanę 12% lub jogurt grecki do dekoracji

- szczyptę cukru

Przepis

1. Obrane, umyte i osuszone ziemniaki ścieramy na tarce, która posiada oczka do miażdżenia. Jest to ta strona tarki, która jest najbardziej niebezpieczna dla naszych palców, podczas mycia i czyszczenia tarki. Wypukłe, małe, żelazne dziurki, stojące na sztorc!

2. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji.

3. Plince najlepiej wychodzą smażone na rozgrzanym, domowym smalcu, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.

4. Na tak przygotowane placki nakładamy kleks śmietany lub jogurtu greckiego i posypujemy szczyptą cukru.

Wskazówka: bardzo ważne jest, aby ziemniaki były jak najbardziej osuszone, ponieważ dodatkowa woda z mokrych ziemniaków sprawi, że placki nie będą miały zwartej konsystencji.

SMACZNEGO! :)