Składniki
forma o średnicy 24 cm
składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 2- 3 łyki lodowatej wody
Mąkę i cukier umieścić w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami do powstania kruszonki. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży placek, większy od średnicy formy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Ciastem wyłożyć formę i boki- boki powinny być dosyć wysokie. Na ciasto nałożyć folię spożywczą i wsypać ryż/ groch/ kulki ceramiczne, aby obciążyć ciasto. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut z obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie.
składniki na nadzienie:
- 450 g dyniowego puree
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 240 ml śmietany kremówki- użyłam płynnej 36%
- 60 ml mleka
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu*
Przepis
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra dół.
Puree połączyć z jajkami, dodać śmietanę kremówkę i mleko, wymieszać, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Na podpieczony spód wylać nadzienie i wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok 55- 60 minut aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami- nadzienie zapewne lekko urośnie a potem opadnie. Po ok 30 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.
Smacznego!