Tarte ogórki na zimę

Ewelina
Przetwory
16.09.2015 20:52
Tarte ogórki na zimę

Składniki

2,5 kg ogórków,

główka czosnku,

kawałek chrzanu,

koper,

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.

Przepis

Ogórki umyłam i odkroiłam końcówki. Starłam je na tarce i wymieszałam z solą. Odstawiłam na godzinę. Po godzinie dodałam do nich obrane ząbki czosnku, kilka baldachimów kopru i kilka 2cm kawałków chrzanu. Ponownie odstawiłam na kilka godzin (ok. 8). Do wyparzonych słoiczków nakładałam ogórki wraz z solanką, która powstała- starałam się umieścić w każdym słoiczku ząbek czosnku, chrzanu i koper. Słoiczki napełniamy do 3/4 wysokości i zamykamy - pasteryzowanie nie jest konieczne, gdyż ogórki będą pracować i słoiczki "same" się zamkną :) Jednak nie wolno ich otwierać podczas kiszenia, gdyż mogą już się nie pozamykać. Z słoików przez pierwsze kilka dni może wyciekać solanka, dlatego warto je ustawić w takim miejscu by solanka mogła wyciekać. U mnie stały 4 dni na zlewie, a po 4 dniach schowałam je do ciemnej szafki.