Pieczony filet z łososia

Ewelina
Obiad
16.09.2015 20:48
Pieczony filet z łososia

Składniki

- 4 filety łososia, na porcję ok 150 g

- 200 g ryżu

- pesto pietruszkowo- koperkowe- przepis tutaj

- ok 3 topinambury

- oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przepis

Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.

Topinambur pokroić na cienkie plasterki, dodać 1 łyżkę oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec ok 20 minut do zrumienienia.

W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu o przygotować rybę.

Łososia oczyścić, na wierzch każdego fileta rozsmarować pesto oraz przyprawić solą i pieprzem. Fileta przenieść na folię aluminiową i szczelnie zawinąć.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.

Gotowe paczuszki przełożyć do piekarnika i piec ok 20- 23 minut w zależności od grubości fileta.

Na talerzu ułożyć następnie upieczonego łososia. Całość posypać chipsami z topinamburu i podawać.

Smacznego!