Składniki
- 4 filety łososia, na porcję ok 150 g
- 200 g ryżu
- pesto pietruszkowo- koperkowe- przepis tutaj
- ok 3 topinambury
- oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Przepis
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Topinambur pokroić na cienkie plasterki, dodać 1 łyżkę oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec ok 20 minut do zrumienienia.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu o przygotować rybę.
Łososia oczyścić, na wierzch każdego fileta rozsmarować pesto oraz przyprawić solą i pieprzem. Fileta przenieść na folię aluminiową i szczelnie zawinąć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowe paczuszki przełożyć do piekarnika i piec ok 20- 23 minut w zależności od grubości fileta.
Na talerzu ułożyć następnie upieczonego łososia. Całość posypać chipsami z topinamburu i podawać.
Smacznego!