Składniki
5 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
0,5 kg papryki
2 pęczki koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
pieprz
Przepis
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Tak przygotowane ogórki przekładamy do miski, posypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
W międzyczasie kroimy czerwoną cebulę, którą dodajemy do naszych ogórków.
Po upływie godziny odlewamy sok, który powstał z naszych ogórków.
Teraz czas na przyprawy. Tak przygotowane warzywa zalewamy szklanką octu, szklanką oleju, szklanką cukru oraz dodajemy czosnek. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Po upływie kilku godzin ewentualnie na drugi dzień przekładamy naszą sałatkę wraz z powstałymi sokami do słoików, które szczelnie zamykamy i pasteryzujemy .
Artukuł jak pasteryzować przetwory znajdziecie tu: JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY
I gotowe.
Inspiracja dla przepisu:
https://kulinarneprzeboje.pl/2017/08/21/salatka-ogorkow-papryki-slodko-kwasno-sloikow-zime/