Tagliatelle z kurczakiem i kurkami

Ewelina
Makarony
14.09.2015 22:34
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami

Składniki

40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma

20 dag świeżych kurek

50 dag fileta drobiowego

300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%

ojej rzepakowy

zielona natka pietruszki

2 średnie cebule

ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku

sól

pieprz

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczka carry

Przepis

1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.

3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.

4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.