Składniki
40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma
20 dag świeżych kurek
50 dag fileta drobiowego
300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
ojej rzepakowy
zielona natka pietruszki
2 średnie cebule
ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku
sól
pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka carry
Przepis
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.
3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.
4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.