Przepis
Składniki:
250 g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sól
marynata do mięsa:
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, soli i świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Do miseczki wlać oliwę i dodać pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone mięso i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Cebulę pokroić w pióra, czosnek na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę przesmażyć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Wrzucić na patelnię. Smażyć do czasu, aż papryka zmięknie.
Do warzyw na patelni dodać pierś z kurczaka. Wymieszać. Smażyć ok 2-3 minut.
Cukinię pokroić w cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dodać do warzyw z kurczakiem. Przykryć i dusić około 10 minut (w tym czasie można ugotować makaron). Po tym czasie spróbować, jeżeli trzeba dosolić.
Makaron odcedzić, wymieszać z kurczakiem i warzywami. Przełożyć na talerze i podawać.
Smacznego!