Składniki
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 4 plastry polędwicy sopockiej
- 4 plastry sera żółtego salami
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 niedużej cebuli
- 4-5 średnich pieczarek
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła/margaryny
- słodka papryka w proszku
- szczypior z cebulkami
- roszponka
- kilka pomidorków koktajlowych
Przepis
- paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę
- pieczarki smażymy na patelni, aż puszczą wodę i się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku
- do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia
- z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko
- foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię
- na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru
- następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką
- wbijamy jajko zachowując żółtko w całości
- po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się nie przypaliły
- całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz nieco pieprzymy
- tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z termoobiegiem około 15-18 minut tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne
- muuffinki delikatnie wyjmujemy z foremek i posypane zielonym szczypiorem podajemy na talerzu razem z roszponką oraz pieczonymi równolegle przez kilka minut połówkami pomidorów koktajlowy
- dobrze smakują też z tościkami z serem żółtym i ziołami prowansalskimi, które możemy razem z muffinkami upiec w piekarniku