muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką

Jacek
Śniadania
05.09.2015 10:28
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką

Składniki

- 4 jajka

- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego

- 4 plastry polędwicy sopockiej

- 4 plastry sera żółtego salami

- 1/2 zielonej papryki

- 1/2 niedużej cebuli

- 4-5 średnich pieczarek

- sól i pieprz

- 2-3 łyżki bułki tartej

- 1 łyżka masła/margaryny

- słodka papryka w proszku

- szczypior z cebulkami

- roszponka

- kilka pomidorków koktajlowych

Przepis

- paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę

- pieczarki smażymy na patelni, aż puszczą wodę i się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku

- do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia

- z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko

- foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię

- na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru

- następnie do każdej z foremek wykładamy przygotowany wcześniej ciepły farsz z pieczarkami, cebulą i papryką

- wbijamy jajko zachowując żółtko w całości

- po wierzchu możemy posypać kawałkami papryki i pieczarek, ale należy je skropić oliwą z oliwek by się nie przypaliły

- całość posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz nieco pieprzymy

- tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z termoobiegiem około 15-18 minut tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne

- muuffinki delikatnie wyjmujemy z foremek i posypane zielonym szczypiorem podajemy na talerzu razem z roszponką oraz pieczonymi równolegle przez kilka minut połówkami pomidorów koktajlowy

- dobrze smakują też z tościkami z serem żółtym i ziołami prowansalskimi, które możemy razem z muffinkami upiec w piekarniku