Sałatka caprese

Ewelina
Sałatki
05.09.2015 10:17
Sałatka caprese

Składniki

pomidory

mozzarella

oliwa

sol

bazylia

Przepis

Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany.

W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna! Tak wygląda to zwierzątko. /zdjęcie z internetu/

Na koniec listki bazylii. Dekoracja i podkreślenie smaku.

Wykonanie – plastry mozarelli, przekładamy plastrami pomidora, solimy, dodajemy oliwy z oliwek i bazylię.Można dosmaczyć pieprzem.