DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM

Justyna
Śniadania
05.09.2015 11:24
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM

Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Formujemy z nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, przestudzone masło i zaczyn z drożdży. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Połowę mleka zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2015/09/drozdzowe-rogaliki-z-budyniem/