Bułeczki z nadzieniem

mela
Śniadania
04.09.2015 15:11
Bułeczki z nadzieniem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

2 szklanek mąki pszennej

1 Sztuka jajek

1 Łyżka oliwy

0,5 szklanek mleka 2%

1 Szklanka cukru kryształ

100 gram musu jabłkowego

100 gram masła

2 dekagram drożdży

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.

Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła.

Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia ciasta, gdy już ładnie wyrośnie, przygotować nadzienie.

Do musu jabłkowego (lub innych owoców np. jagód) wsypać 1/4 szklanki cukru i wymieszać, dosypać pół łyżki mąki i jeszcze raz lekko wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować okrągły placek.

Na środku ułożyć łyżkę nadzienia i dokładnie zalepić. Bułeczki układać na czystej ściereczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki po wierzchu białkiem i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze (miejscem zlepienia do dołu). Trzeba koniecznie pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami (przynajmniej 8cm) aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia.

Bułeczki można posypać kruszonką. Schłodzone 50 gram masła posiekać z 1/4 szklanki mąki i dodać 1/4 szklanki cukru.

Zagnieść szybko ciasto i następnie rozkruszyć je palcami na bułeczki.

Piec partiami w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.