Buraczane bułeczki

Michał
Śniadania
27.08.2015 6:06
Buraczane bułeczki

Składniki

1 burak

85 dag mąki pszennej

2 łyżeczki soli

12 dag posiekanych pestek słonecznika

1/2 litra ciepłego mleka

2,5 dag drożdży

75 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:

1/2 szklanki mąki

50 ml mleka

pestki słonecznika i kumin do posypania

Przepis

Buraka umyj i obierz.Zetrzyj na tarce.

Do dużej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko,pokruszone drożdże,oliwę składniki wymieszaj i przelej do startego buraka. Całość przełóż do suchych składników i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć,podziel na ok 20 części i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem albo kuminem.

Piecz w 230 C przez ok 15 minut.