Składniki
1 burak
85 dag mąki pszennej
2 łyżeczki soli
12 dag posiekanych pestek słonecznika
1/2 litra ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
75 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1/2 szklanki mąki
50 ml mleka
pestki słonecznika i kumin do posypania
Przepis
Buraka umyj i obierz.Zetrzyj na tarce.
Do dużej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko,pokruszone drożdże,oliwę składniki wymieszaj i przelej do startego buraka. Całość przełóż do suchych składników i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć,podziel na ok 20 części i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem albo kuminem.
Piecz w 230 C przez ok 15 minut.