- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
0,5 kilogram półtłustego twarogu
1,5 szklanki mąki pszennej
3 sztuki jajek
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki masła
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Przecisnąć twaróg przez sito lub “rozdziabać” widelcem.
Dodać rozbite jajka i całość rozgnieść.
Dodać następnie mąkę i wyrobić ręką ciasto. Jeśli masa się zbyt mocno lepi dodać jeszcze mąki. Stolnice lub jeśli nie mamy umyty stół posypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
Uformować wałeczki z ciasta, następnie pokroić je na kawałeczki.
Zagotować wodę. Wrzucać kluski do wrzątku. Gotować je przez 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Są dwa sposoby podania leniwych. W jednym polewa się leniwe śmietaną z cukrem i sypie cynamonem. Lub drugi, który preferuje, bo przypomina mi smaki z dzieciństwa polega na przysmażeniu na masełku bułki tartej. Rumianą bułką tartą posypuje się leniwe i następnie posypuje się je cukrem. Jednym słowem mniam!