Leniwe kluski

mela
Obiad
04.09.2015 15:03
Leniwe kluski
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

0,5 kilogram półtłustego twarogu

1,5 szklanki mąki pszennej

3 sztuki jajek

5 łyżek bułki tartej

3 łyżki masła

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Przecisnąć twaróg przez sito lub “rozdziabać” widelcem.

Dodać rozbite jajka i całość rozgnieść.

Dodać następnie mąkę i wyrobić ręką ciasto. Jeśli masa się zbyt mocno lepi dodać jeszcze mąki. Stolnice lub jeśli nie mamy umyty stół posypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało.

Uformować wałeczki z ciasta, następnie pokroić je na kawałeczki.

Zagotować wodę. Wrzucać kluski do wrzątku. Gotować je przez 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

Są dwa sposoby podania leniwych. W jednym polewa się leniwe śmietaną z cukrem i sypie cynamonem. Lub drugi, który preferuje, bo przypomina mi smaki z dzieciństwa polega na przysmażeniu na masełku bułki tartej. Rumianą bułką tartą posypuje się leniwe i następnie posypuje się je cukrem. Jednym słowem mniam!