Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych buraczkach (przepis) . Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/08/kaczka-w-pomaranczach_31.html