Zupa Wonton

Dagmara
Zupy
20.11.2014 19:34
Zupa Wonton

Przepis

Ciasto wonton (72 krążki*):

1 jajko

1/3 szklanki wody

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

Farsz (do 18 pierożków):

odrobina oleju

200 g wieprzowiny mielonej

2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane

1 ząbek czosnku, starty na tarce

1/2 łyżki świeżo startego imbiru

1 łyżka sosu sojowego

Zupa:

1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 ząbek czosnku

odrobina oleju

2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

posiekany szczypiorek

czosnek prażony**

jajko do smarowania krawędzi

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut.

3. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.

4. Przyszedł czas na zupę :) Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.

5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego! :)

*Pozostałe krążki należy przesypać mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz :) Możemy również użyć kupnego ciasta.

**Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.