Pomidorowa z makaronem

Małgorzata
Zupy
29.08.2015 17:08
Pomidorowa z makaronem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

1,5 litra domowego rosołu

500 g pomidorów pelati

2-3 łyżki słodkiej śmietany*

pieprz czarny

cukier

sól

Dodatkowo:

250 g makaronu conchiglie**

świeża natka pietruszki***

Przepis

Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

* w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem

** można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche

*** zamiast natki pietruszki można użyć koperku, zależy jak lubicie

Moje rady:

– nie polecam używania kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy

– rosół pozostały z dnia poprzedniego jest świetną bazą dla zupy pomidorowej

– wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać.