- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
1,5 litra domowego rosołu
500 g pomidorów pelati
2-3 łyżki słodkiej śmietany*
pieprz czarny
cukier
sól
Dodatkowo:
250 g makaronu conchiglie**
świeża natka pietruszki***
Przepis
Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
* w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
** można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche
*** zamiast natki pietruszki można użyć koperku, zależy jak lubicie
Moje rady:
– nie polecam używania kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
– rosół pozostały z dnia poprzedniego jest świetną bazą dla zupy pomidorowej
– wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać.