Składniki
450g piersi z kurczaka
4 łyżeczki przyprawy gyros
oliwa do smażenia
biała część pora (ok. 10cm)
małą puszka kukurydzy
450g świeżego ogórka
sól
pieprz
450g gęstej śmietany
2 czerwone cebule
4 jajka
Przepis
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie i usmażyć na złoto - osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić.
Pora pokroić w cienkie półtalarki, sparzyć i ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki - odstawić na 20-30min., następnie odcisnąć wodę, którą puści. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę drobniutko posiekać.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Ułożyć warstwy:
- kurczak
- por
- kukurydza
- sos śmietanowo - ogórkowy
- cebula
- jajka
Schłodzić przez godzinę przed podaniem.
Smacznego!