Pomidorowa z makaronem

Małgorzata
Zupy
22.11.2016 15:31
Pomidorowa z makaronem

Składniki

Składniki:
1,5 litra domowego rosołu
500 g pomidorów pelati
2-3 łyżki słodkiej śmietany
pieprz czarny
cukier
sól
Dodatkowo:
250 g makaronu conchiglie*

świeża natka pietruszki

Przepis

Przygotowanie:Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.* można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy elicheMoje rady:- w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem- zamiast natki pietruszki można użyć koperku- nie polecam używania kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy- wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać