: I warstwa- herbatniki II warstwa- połowa mlecznego kremu III warstwa- herbatniki IV warstwa- kajmak plus orzeszki V warstwa herbatniki VI warstwa- druga połowa mlecznego kremu VII warstwa- herbatniki VIII warstwa- masa czekoladowa plus orzeszki Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki: - około 100 sztuk herbatników - 2 czekolady gorzkie - 1 biała czekolada - 1,5 szklanki mleka - 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach - kajmak o smaku orzechowym - pół szklanki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - kostka masła 82% Wykonanie: Szklankę mleka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy podgrzewać do czasu, aż cukry się rozpuszczą, odstawić do przestudzenia. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać na niego dwie garści solonych orzeszków, delikatnie je docisnąć i wyłożyć kolejną trzecią warstwę herbatników. W rondelku umieścić połowę szklanki mleka i 2 pokruszone gorzkie czekolady- całość podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na jednolitą masę. Chwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej Dnia 0 tym ja mam mniej czasu.