Sałatka warstwowa z gyrosem

Ewelina
Sałatki
13.10.2014 19:10
Sałatka warstwowa z gyrosem

Przepis

Sałatka z gyrosem - warstwowa

Sałatka z gyrosem jest chyba najbardziej popularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z gyrosem?

Niby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)

Składniki:

3 piersi pojedyncze kurczaka,

1 czerwona papryka,

1/2 białej części pora,

1 puszka kukurydzy,

1/2 małej kapusty pekińskiej,

4 łyżki majonezu,

3 łyżki ketchupu,

4 łyżeczki przyprawy do gyrosa.

Przygotowanie:

Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gorący gyros przekładamy do dużej przezroczystej miski, na niego układamy drobno posiekany por. Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy ;)