Przepis
Ta sałatka stała się hitem na wszystkich rodzinnych uroczystościach. Wyszperałam ją w Internecie i zrobiłam na urodzinach. Mama wzięła przepis i zrobiła ją na kolejnym rodzinnym spotkaniu, potem przepis powędrował do mojego bratanka a potem to już poszedł dalej w świat.
Składniki:
2 piersi z kurczaka, 2-3 cebule, 3-4 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, ½ główki kapusty pekińskiej, majonez, ketchup, olej do smażenia, przyprawa do gyrosa
Piersi kurczaka posypać obficie przyprawą do grosa i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie pokroić w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na oleju i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym oleju, na którym smażył się kurczak, ostudzić.
W szklanej salaterce układać warstwami: kurczak, cebula, warstwa ketchupu, pokrojone w kostkę ogórki, kukurydza, warstwa majonezu, poszatkowana kapusta. Sałatkę wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. PYYYCHA.
Jeżeli nie mamy przyprawy do gyrosa, to możemy użyć innej przyprawy, np. do kurczaka, też będzie smaczna, ale z grosem najlepsza.