Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Ewelina
Sałatki
06.08.2014 8:40
Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Przepis

Składniki:

200g ryżu ugotowanego na sypko

puszka kukurydzy

4-5 ogórków konserwowych

3 puszki tuńczyka w sosie własnym

majonez

ser żółty

5 ugotowanych na twardo jajek

3 ugotowane marchewki

pieprz

szczypiorek

Wykonanie:

Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.