Przepis
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
5 jajek,
1 puszka tuńczyka z sosie własnym,
200 g żółtego sera,
1 cebula biała,
1 cebula czerwona,
1 ogórek konserwowy,
6 łyżek majonezu,
3 łyżki musztardy,
1/2 puszki kukurydzy.
Przygotowanie:
Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając musztardę i majonezem. Na sam spód przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy.