Kotleciki z białej kiełbasy

Małgorzata
Obiad
28.08.2015 12:36
Kotleciki z białej kiełbasy
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Kotleciki:

1 kg surowej białej kiełbasy *

1 jajko

3 ząbki czosnku

majeranek

pieprz

sól

olej

Sos chrzanowy:

200 ml bulionu warzywnego

150 ml mleka **

2 łyżki chrzanu ***

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

pieprz biały

sól

Kasza kuskus:

200 g kaszy kuskus

200 ml lekkiego bulionu warzywnego

1/2 pęczka natki pietruszki

Przepis

Kotleciki:

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowy:

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Kasza kuskus:

Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie także białej kiełbasy na karmelizowanej czerwonej cebuli.

* zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania.

** mlekiem możecie regulować gęstość sosu

*** chrzanu możecie dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki

Moje rady:

- Kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.