Składniki
Do przygotowania białej kiełbasy potrzebne
nam będą:
75 dag mięsa wołowego,
75 dag boczku,
3,5 kg mięsa wieprzowego,
2 główki czosnku,
1/2 łyżeczki saletry w proszku,
5 gramów pieprzu czarnego świeżo mielonego,
10 dag soli,
2 szklanki wody,
papryka słodka,
majeranek,
gorczyca,
kolendra,
1 opakowanie jelit naturalnych (do dostania w dużych marketach lub sklepach masarskich).
Przepis
Mięso i boczek myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie jak na gulasz).
Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy pozostałe składniki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pieprz i kolendrę mielimy.
Sól rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wsypujemy saletrę i pozostałe przyprawy oraz wlewamy pozostałą część wody.
Całą masę wyrabiamy ręcznie, aż masa „zabierze” całą wodę.
Masę pozostawiamy na około godzinę,
żeby smaki się połączyły. Niektórzy masę
pozostawiają w chłodnym miejscu na całą
noc. Ponownie mieszamy całą masę i
ewentualnie dodatkowo doprawiamy do
smaku. Przygotowujemy maszynkę do
mięsa do pracy. Wyjmujemy z niej noże
tnące, pozostawiamy sitko i nakładamy
tulejkę do nadziewania kiełbas.
Jelita wyjmujemy z opakowania,
rozdzielamy i każde dokładnie płuczemy
pod bieżącą wodą. Naciągamy jelito na
tulejkę, uważając aby nie zrobić w nim
dziury. Koniec jelita związujemy w supełek.
Ja dodatkowo związuję końcówkę
sznurkiem. Napełniamy jelita, pamiętając o
tym aby nie były zbyt mocno napięte, bo
mogą popękać. Formujemy pojedyncze
kiełbaski przekręcając co pewien odcinek
jelito. Koniec jelita związujemy.
Gotową kiełbasę pozostawiamy do osuszenia.