Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach (Uwaga! nie rozpływa się w dziecięcych rączkach i się nie klei :) ). Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach (Uwaga! nie rozpływa się w dziecięcych rączkach i się nie klei :) ). :) Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 30 Składniki: - Świeży sok z jabłek i owoców marakui Marwit (250 ml), - Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml), - 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar, - garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp), - 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie), - cynamon i imbir (opcjonalnie). Dzieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone :). Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy wspólnie z dziećmi przygotować pyszne i zdrowe galaretki owocowe w niespełna pół godziny. W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek, oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek, oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Do czerwonego smoothie dodać 1 i 1/2 łyżeczki agar-agar, pozostałą część agaru wsypać do soku jabłkowego z marakują, wymieszać, ewentualnie dosłodzić syropem z agawy i dodać przyprawy (cynamon do żółtego soku, imbir do czerwonego), odstawić na 5 minut. Wersja na thermomix - 260 g owoców jagodowych lub mango + 50 g wody - lub 250 ml świeżego soku - 2 łyżeczki agar-agar - 1 łyżka soku z cytryny - W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej ale mogą też być inne jagodowe (maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej ale mogą też być inne jagodowe (maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). Dzieci uwielbiają takie zabawy, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą się bawić kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione zestawy smakowe. Dzieci uwielbiają takie zabawy, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą się bawić kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione zestawy smakowe.