Kotleciki z białej kiełbasy

Małgorzata
Obiad
12.04.2016 11:01
Kotleciki z białej kiełbasy

Składniki

Kotleciki:

1 kg surowej białej kiełbasy

1 jajko

3 ząbki czosnku

majeranek

pieprz czarny

sól

olej

Sos chrzanowy:

200 ml bulionu warzywnego

150 ml mleka

2 łyżki chrzanu

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

pieprz biały

sól

Kasza kuskus:

200 g kaszy kuskus

200 ml lekkiego bulionu warzywnego

1/2 pęczka natki pietruszki

Przepis

Kotleciki:

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowy:

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Kasza kuskus:

Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

Moje rady:

- zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania

- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki

- mlekiem można regulować gęstość sosu

- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.