Grzybowa z suszonych grzybów

mela
Zupy
28.08.2015 10:24
Grzybowa z suszonych grzybów
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

100 gram suszonych grzybów

1 Sztuka porcji rosołowej

1 Sztuka marchewki

1 Sztuka korzenia pietruszki

1 Sztuka pora

1 Sztuka selera

0,5 szklanek śmietany 12%

1 Łyżeczka soli

1 Łyżeczka pieprzu

1 Łyżeczka mąki pszennej

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: powyżej 20 zł

Przygotowanie:

Namoczyć grzyby na jakieś dwie godziny, i ugotować je w ten wodzie.

Gotować je około 20-30 minut. Odcedzone grzyby pokroić na małe kawałki.

Ugotować wywar z porcji rosołowej i warzyw w całości.

Wyjąć z porcji rosołowej mięso i warzywa. Mięso z porcji rosołowej można wykorzystać do pierogów lub zjeść z chlebkiem.

Warzywa zetrzeć na tarce i dodać je do wywaru. Grzyby dodać także do wywaru z warzywami.

Zagotować całość zabielić śmietaną z mąką i jeszcze raz zagotować.

Doprawić do smaku.

Zupa grzybowa doskonała jest na wieczerze wigilijną, jednakże można ją wykorzystać także w inne dni. Koszt zupy jest nie większy niż 10zł jeśli wykorzystamy grzyby nazbierane własnoręcznie w lesie :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną