- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
100 gram suszonych grzybów
1 Sztuka porcji rosołowej
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka pora
1 Sztuka selera
0,5 szklanek śmietany 12%
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka mąki pszennej
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: powyżej 20 zł
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby na jakieś dwie godziny, i ugotować je w ten wodzie.
Gotować je około 20-30 minut. Odcedzone grzyby pokroić na małe kawałki.
Ugotować wywar z porcji rosołowej i warzyw w całości.
Wyjąć z porcji rosołowej mięso i warzywa. Mięso z porcji rosołowej można wykorzystać do pierogów lub zjeść z chlebkiem.
Warzywa zetrzeć na tarce i dodać je do wywaru. Grzyby dodać także do wywaru z warzywami.
Zagotować całość zabielić śmietaną z mąką i jeszcze raz zagotować.
Doprawić do smaku.
Zupa grzybowa doskonała jest na wieczerze wigilijną, jednakże można ją wykorzystać także w inne dni. Koszt zupy jest nie większy niż 10zł jeśli wykorzystamy grzyby nazbierane własnoręcznie w lesie :)