Gyros z frytkami

Ewelina
Obiad
26.08.2015 22:30
Gyros z frytkami

Składniki

500 g filetu z kurczaka

- przyprawa do gyrosa

- 1 kg ziemniaków

- połowa kapusty pekińskiej

- marchewka

- 1 zielony długi ogórek

- sól

- olej do frytek

- sos kebab-gyros (od Folwark)

Przepis

Filet z kurczaka kroimy na małe paseczki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 2 godziny. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy startą marchewkę i pokrojonego w kostkę ogórka zielonego. Mieszamy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy je tak jak na frytki - tym już zajął się mój mąż, robi to jak zawodowiec. Do frytkownicy wlewamy olej i nagrzewamy, wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy, aż zrobią się rumiane. W tym czasie na patelni podsmażamy naszego kurczaka na łyżce oleju. Na talerzu układamy kapustę z warzywami, mięso i usmażone i odsączone na ręczniku papierowym frytki (frytki lekko solimy). Podajemy z sosem kebab-gyros.