Ciasto adwokat - BEZ PIECZENIA

Ciasto adwokat - BEZ PIECZENIA

Mleko (550 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem to już go nie dodajemy. Do gotującego się mleka wlewamy …

Składniki

700 ml mleka,

2 budynie waniliowe bez cukru,

6 łyżek cukru trzcinowego,

200 g masła,

100-150 ml likieru Adwokat,

ok. 45 herbatników kakaowych.

Przepis

Mleko (550 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem to już go nie dodajemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Następnie budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Pozostały cukier trzcinowy mielimy lub rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy ciasto przed podaniem.

 http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2015/06/ciasto-adwokat-ciasto-bez-pieczenia.html
Ewelina

true

Polecane