Składniki
3 żółtka
1,5 łyżki cukru wanilinowego
2,5 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
700 ml mleka
1 szklanka cukru
200 gram masła
180 mililitrów likieru adwokat
500 gram herbatników kakaowych
Przepis
W dużej misce ucieramy ze sobą 3 żółtka z dodatkiem 1,5 łyżki cukru wanilinowego. Następnie do masy dodajemy 2,5 łyżki mąki pszennej oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej.
Całość miksujemy następnie dodajemy 350 mililitrów mleka i ponownie miksujemy.
W garnku podgrzewamy 350 mililitrów mleka z dodatkiem szklanki cukru, następnie wlewamy naszą masę i mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa budyniowa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu masę budyniową łączymy z masłem za pomocą miksera.
Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy 180 mililitrów likieru adwokat.
Blaszkę lub szklane naczynie wykładamy herbatnikami następnie zalewamy częścią naszej may, czynność tą powtarzamy. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz niewielką ilość masy budyniowej.
Całość posypujemy obficie kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe!
Życzymy smacznego.