Ja zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, w Niemczech ciasto francuskie pakowane jest po 2 sztuki więc albo robię 12 rożków francuskich na raz, albo zostawiam i mam na następny raz i piekę np. Oponki, błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym, Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego, czy robię jabłka w cieście francuskim. Składniki na 6 dużych rożków francuskich z jabłkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (1 płat), 2 duże jabłka, sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru wymieszane z dużą szczyptą cynamonu 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania (opcjonalnie) 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego lub śmietankowego Jak przygotować błyskawiczne rożki francuskie z jabłkami? Gdy są ciepłe można je polukrować lukier przygotowujemy mieszając ½ szklanki cukru pudru z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny albo pomarańczy. Wróćmy do naszych rożków, nadzienie w tych rożkach jest klasyczne, z jabłek z nutą cynamonu. Błyskawiczny sposób na ciasto francuskie na słodko jest z owocami. Brzegi rożków można posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, (ale ja tego nie robię) następnie składamy na pół, po przekątnej, aby powstały trójkąty. Robimy nożem małe nacięcia na krzyż, albo równolegle, to będą otworki wentylacyjne na wierzchu każdego z rożków. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. Mój ulubiony sposób na gotowe ciasto francuskie to rożki z owocami. Zawsze w rożkach przed pieczeniem robię nacięcie, aby nadmiar soku z jabłek odparował, dzięki temu zabiegowi rożki mają chrupiący spód. To najszybsze ciastko z owocami, jeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie.