Składniki na tortownicę 25 cm: 1 kg serka u mnie speisequark magerstufe (może być serek z wiaderka, kanapkowy lub trwaróg mielony) 1 szklanka cukru * 1 łyżka pasty waniliowej lub 16 g cukru wanilinowego 6 dużych jajek ( miałam tym razem 3 z podwójnym żółtkiem) 200 g śmietany kremówki 30 % szczypta soli 1/3 szklanki mąki pszennej* * W swoim życiu upiekłam bardzo dużo serników, ale ten sernik jest idealny, najlepszy w smaku, o kremowej strukturze, sernik który będzie wszystkim smakować! Sernik idealny zawsze się udaje :). Nie ma śnieżnobiałej powierzchni, brzegi ma lekko pofałdowane, o niezwykłym smaku i kremowej teksturze. Sernik idealny, to sernik waniliowy, sernik bez mleka, bez budyniu, bez oleju, czy masła. Sernik, który rośnie wysoko i lekko opada, ale równo i zawsze się udaje. Podczas pieczenia rośnie wysoko ponad rant tortownicy, podczas studzenia równo opada, i ma charakterystyczne pofałdowania, które pozostawia papier do pieczenia. Formę tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, aby boki papieru wystawały kilka cm do góry ponad formę. Ale nie martwcie się zetnie się idealnie po upieczeniu, gdy postoi w lodówce. Sernik podczas pieczenia bardzo wyrośnie, a potem lekko równo opadnie pozostawiając równe brzegi. Pieczemy sernik w temperaturze 200 º C, bez termoobiegu (funkcja góra- dół), przez około 60-65 minut. Wyjmujemy sernik z piekarnika i gdy wystygnie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Bez problemu go zrobi każdy, bo cała praca polega na dodawaniu składników do misy i miksowaniu, no i upieczeniu! Na końcu do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy aż składniki się połączą. Ten sernik nie wymaga żadnego nakładu pracy i zawsze wychodzi.