- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
cukier 600 g
12 jajek
6 łyżki octu
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta olejku waniliowego
szczypta soli
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Uwielbiam tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami, jest bardzo słodki, dlatego podaję go rzadko, zazwyczaj raz w roku na Dzień Dziecka. Jeśli nie posiadamy piekarnika, albo bardzo śpieszymy się z realizacją tortu, to można troszkę “oszukać” i kupić w sklepie gotowe spody bezowe. Wtedy czas wykonania ogranicza się do czasu ubicia śmietany i udekorowania tortu bezowego. Jednak nic nie zastąpi satysfakcji z upieczenia własnej bezy :)
Spód bezowy
Ubijamy białka z połową cukru i szczyptą soli.
Dodajemy resztę cukru oraz ocet i ubijamy całość na sztywno.
Mieszamy pianę z mąką ziemniaczaną i dodajemy olejek waniliowy.
Smarujemy masą okrągłą blachę (ok 30 cm średnica) wyłożoną pergaminem. (Możemy na raz piec kilka spodów w zależności ile pięter chcemy, aby miał tort bezowy, ja przygotowuje zazwyczaj 3 spody bezowe, na spód, środek i wierzch tortu).
Pieczemy masy w 150 stopniach przez 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i “suszymy” około 60 minut z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika.
Bita śmietana
Ubijamy na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem
Tort bezowy
Przekładamy krążki bezowe bitą śmietaną i pokrojonymi w krążki truskawkami
Tort bezowy możemy polać roztopioną, ale letnią czekoladą.
Życzę słodkości! :)