Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

mela
Ciasta
20.08.2015 11:07
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

cukier 600 g

12 jajek

6 łyżki octu

2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta olejku waniliowego

szczypta soli

0,5 l śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

1 czekolada mleczna

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Uwielbiam tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami, jest bardzo słodki, dlatego podaję go rzadko, zazwyczaj raz w roku na Dzień Dziecka. Jeśli nie posiadamy piekarnika, albo bardzo śpieszymy się z realizacją tortu, to można troszkę “oszukać” i kupić w sklepie gotowe spody bezowe. Wtedy czas wykonania ogranicza się do czasu ubicia śmietany i udekorowania tortu bezowego. Jednak nic nie zastąpi satysfakcji z upieczenia własnej bezy :)

Spód bezowy

Ubijamy białka z połową cukru i szczyptą soli.

Dodajemy resztę cukru oraz ocet i ubijamy całość na sztywno.

Mieszamy pianę z mąką ziemniaczaną i dodajemy olejek waniliowy.

Smarujemy masą okrągłą blachę (ok 30 cm średnica) wyłożoną pergaminem. (Możemy na raz piec kilka spodów w zależności ile pięter chcemy, aby miał tort bezowy, ja przygotowuje zazwyczaj 3 spody bezowe, na spód, środek i wierzch tortu).

Pieczemy masy w 150 stopniach przez 15 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i “suszymy” około 60 minut z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika.

Bita śmietana

Ubijamy na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem

Tort bezowy

Przekładamy krążki bezowe bitą śmietaną i pokrojonymi w krążki truskawkami

Tort bezowy możemy polać roztopioną, ale letnią czekoladą.

Życzę słodkości! :)