Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Ewelina
Ciasta
24.08.2015 10:04
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki

biszkopt:

3 jajka,

50 g mąki pszennej Kłos Pol,

50 g mąki ziemniaczanej,

100 g cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

krem:

300 ml śmietanki 30%,

1 łyżka cukru pudru,

120 g mascarpone,

galaretka:

2 galaretki truskawkowe,

ok. 400 g truskawek.

Przepis

iszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce.

Na kremie układamy truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuściłam w 700 ml wody).

Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.

Ciasto podałam na Porcelana Bogucice