Składniki
biszkopt:
3 jajka,
50 g mąki pszennej Kłos Pol,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
krem:
300 ml śmietanki 30%,
1 łyżka cukru pudru,
120 g mascarpone,
galaretka:
2 galaretki truskawkowe,
ok. 400 g truskawek.
Przepis
iszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej pod koniec ubijania serek mascarpone. Przekładamy krem na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Na kremie układamy truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuściłam w 700 ml wody).
Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
Ciasto podałam na Porcelana Bogucice