Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

Krzysztof
Przepisy
03.06.2014 11:59
Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis

SKŁADNIKI:

Spód:

250 g maślanych herbatników

150 g margaryny do wypieków (najlepiej Kasia maślana)

Krem:

250 ml śmietanki słodkiej 30 %

1 śnieżka w proszku

cukier waniliowy

250 g serka mascarpone

dodatkowo truskawki i jagody bądź inne ulubione owoce

Wszystkie ciastka bardzo dokładnie kruszymy na drobno. Roztapiamy margarynę. Gdy trochę wystygnie dodajemy do ciastek i mieszamy. Smarujemy blachę do tarty masłem i wykładamy masę z ciastek. Ugniatamy mocno ręką dociskając boki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy do naczynia kremówkę i dodajemy cukier waniliowy i śnieżkę. Ubijamy na bardzo sztywną masę. Dodajemy po łyżeczce serek mascarpone i miksujemy wszystko razem. Wykładamy krem na tarte i dekorujemy owocami.