Placuszki jogurtowe z borówkami

Ewelina
Śniadania
20.08.2015 10:59
Placuszki jogurtowe z borówkami

Składniki

na ok. 10-12 placuszków

1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki cukru trzcinowego/stewii itp. (według uznania)

2 łyżki roztopionego masła

ok. 1/2 szklanki borówki amerykańskiej

olej/oliwa do smażenia

do podania:

cukier puder

jogurt/śmietana

bita śmietana

dżem

syrop klonowy

listki mięty itp.

Przepis

Do miski dodaję jajko, jogurt naturalny oraz cukier. Składniki mieszam dobrze ze sobą, najlepiej zrobić to rózgą. Następnie dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość ponownie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Na koniec dodaję umyte i osuszone borówki, całość delikatnie mieszam łyżką, aby nie uszkodzić owoców. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, łyżką nakładam małe porcje ciasta, delikatnie je spłaszczam i smażę z obydwu stron na złocisto. Po usmażeniu placuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku, podaję póki ciepłe z ulubionymi dodatkami. Równie dobrze smakują na zimno.

Moje uwagi:

Cukru lub innej substancji słodzącej dodajmy tyle, aby placki odpowiadały Nam smakiem.

Do placków polecam wybrać mniejsze owoce borówki amerykańskiej, jeżeli będziemy mieć akurat większe owoce najlepiej przekroić je na pół.

Placuszki można podawać dzieciom powyżej 12 miesiąca życia, osobiście przetestowane na rocznym Gabrielu :)