Składniki
Składniki (na około 13 sztuk):
500g mąki pszennej
40 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka +2 żółtka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
Na kruszonkę:
120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g miękkiego masła
Ponadto:
wydrążone wiśnie, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Przepis
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce.