Drożdżówki z wiśniami i budyniem

Ewelina
Ciasta
19.08.2015 12:10
Drożdżówki z wiśniami i budyniem

Składniki

Składniki (na około 13 sztuk):

500g mąki pszennej

40 g drożdży świeżych

3 łyżki roztopionego masła

1/2 szklanki mleka

2 jajka +2 żółtka

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

1/2 szkl. cukru

szczypta soli

kilka kropli aromatu cytrynowego

Na kruszonkę:

120 g mąki pszennej

4 czubate łyżki cukru

60 g miękkiego masła

Ponadto:

wydrążone wiśnie, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu

Przepis

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce.