Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Krzysztof
Przepisy
02.04.2014 6:43
Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Przepis

Składniki na około 15 drożdżówek:

550 g mąki pszennej

15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych

2 - 3 łyżki roztopionego masła

1 szklanka letniego mleka

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).

Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.

Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kruszonka:

120 g mąki pszennej

4 czubate łyżki cukru

60 g masła (miękkiego lub roztopionego)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.