Składniki
- brokuły
- 4 duże pomidory
- 2 małe czerwone cebule
- puszka kukurydzy
- 200g ser feta
- 4 duże łyżki słonecznika łuskanego
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przepis
- brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 10 min, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia
- pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki
- jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę
- słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor
- ser feta kroimy w kosteczkę
- w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem
- sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem