Składniki
500 g fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół zielonej i żółtej)
4-5 średniej wielkości ogórków konserwowych
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2-4 łyżki majonezu (można podmienić na jogurt naturalny)
pieprz, sól do smaku
Przepis
Fasolkę obcinam z końcówek, dokładnie myję i kroję na 2-3 cm kawałki. Wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą, aby była cała nią pokryta, dodaję po łyżeczce soli oraz cukru. Całość pod przykryciem gotuję do miękkości, fasolka powinna jednak pozostać jędrna, nie może się rozgotować.
Następnie odcedzam ją i pozostawiam do ostygnięcia.
Cebulę kroję w drobną kostkę, ogórki w cienkie plastry, a natkę pietruszki drobno siekam.
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję stopniowo majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Sałatkę delikatnie mieszam, aby nie uszkodzić fasolki i pod przykryciem wstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych z grilla, do pieczonych ziemniaków czy grillowanych warzyw.