Składniki
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki przennej
- mała szczypta soli
- kilka malin
- kilka borówek
Przepis
- w misce miksujemy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą
- miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy
- rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka
- placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min.
- gdy placki podrosną wkładamy w każdego placka po 2 owoce
- przewracamy placki na drugą stronę i smażymy aż się zarumienią przez około 2,5 min. lub trochę krócej
- podajemy z cukrem pudrem