Składniki
- 400 g ryby ( pstrąga łososiowego )
- 60 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 cukinia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- garść roszponki
Przepis
- ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy
- cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek
- rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące
- rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor
- gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku