naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną

Jacek
Desery
17.08.2015 13:10
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną

Składniki

- 500 ml (2 szklanki) mleka

- 200 g (1 szklanka) maki pszennej

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1 łyżka oleju

- olej do smażenia

- brzoskwinie z puszki

- banany

- śmietanka 30%

- czekolada do posypania

Przepis

- mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej

- wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę

- na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe - - w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni

- smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia

- brzoskwinie i banany kroimy w talarki

- mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń

- ubijamy śmietankę na sztywną i puszystą pianę

- rozkładamy owoce na naleśniku oraz dodajemy bita śmietanę, a na koniec posypujmy wszystko czekoladą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną