Składniki
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- 200 g (1 szklanka) maki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- brzoskwinie z puszki
- banany
- śmietanka 30%
- czekolada do posypania
Przepis
- mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej
- wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę
- na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe - - w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni
- smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia
- brzoskwinie i banany kroimy w talarki
- mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń
- ubijamy śmietankę na sztywną i puszystą pianę
- rozkładamy owoce na naleśniku oraz dodajemy bita śmietanę, a na koniec posypujmy wszystko czekoladą