- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
2 szklanek mleka 2%
0,5 szklanek wody gazowanej
2 szklanek mąki pszennej
1 Łyżeczka cukru waniliowego
1 Łyżeczka soli
2 sztuki jajek
5 łyżek masła
5 łyżek cukru brązowego
2 sztuki jabłek
2 sztuki banana
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Jajka, mleko, wodę gazowaną, łyżeczkę cukru waniliowego, sól oraz mąkę zmiksować razem, ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie można dodać więcej mleka lub mąki.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła i wlać je do ciasta.
Następnie na patelnie wlewać niewielką ilość ciasta, aby naleśniki były miękkie.
Wygodnie smaży się i podrzuca naleśniki na specjalnie do tego przystosowanej cienkiej patelni.
Na drugą patelnie wsypać brązowy cukier i prażyć go kilka minut, po czym dodać masło, należy roztopić cukier w maśle aż do płynnej konsystencji, następnie dodać pokrojone w kostkę owoce.
Smażyć dopóki owoce nie staną się miękkie.
Podawać naleśniki z owocami, można zrobić także dodatkowo sos waniliowy, który także znajdziecie na tym portalu.