Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Małgorzata
Sałatki
24.03.2019 13:35
Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Składniki

Grillowany łosoś

  1. 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 mała pomarańcza
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2-3 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. 1 ząbek czosnku
  7. ½ łyżeczki mielonego imbiru

Duszony czosnek niedźwiedzi

  1. 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 1 szalotka
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. pieprz biały
  6. sól

Dodatkowo

  1. plastry pomarańczy do dekoracji

Przepis

Grillowany łosoś

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.

Duszony czosnek niedźwiedzi

  1. Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
  3. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.

Notes

  1. - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC