Składniki
Grillowany łosoś
- 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
- 1 mała pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
Duszony czosnek niedźwiedzi
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- plastry pomarańczy do dekoracji
Przepis
Grillowany łosoś
- Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował.
Duszony czosnek niedźwiedzi
- Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Długie duszenie powoduje, że czosnek traci swoje zdrowotne właściwości.
- Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami.
- Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu.
Notes
- - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC